’Wacht met stadhuis’

Delano Weltevreden

DEN HELDERDe Helderse bevolking loopt een groot financieel risico als de bouw van het stadhuis wordt vergund voordat alle bezwaarprocedures zijn afgerond. Dat zegt Paul Schaap, voorzitter van erfgoedvereniging SBCE en fel tegenstander van het stadhuisplan.

SBCE: Zeestad moet procedure bezwaren voorrang geven

De aanbestedingsprocedure is in volle gang. Directeur Ferdinand Vreugdenhil van ontwikkelbedrijf Zeestad verwacht dat een van de vijf geselecteerde bouwbedrijven in juli de opdracht krijgt om het stadhuis te bouwen.

Advocaat Peter Tennekes (van Diepen Van der Kroeft Advocaten), specialist in bouw- en aanbestedingsrecht, zegt dat de gemeenteraad alleen met het betalen van een fikse schadevergoeding onder zo’n contract uit kan.

Paul Schaap: ,,Het is immoreel als Zeestad al op korte termijn met een aannemer in zee gaat. Het lijkt wel alsof er zo snel mogelijk onomkeerbare besluiten moeten worden genomen, met alle gevolgen van dien.”

,,Er kan wat ons betreft pas een contract ondertekend worden met een aannemer als alle bezwaarprocedures tegen de omgevingsvergunning netjes zijn afgewerkt. En dat gaat nog wel even duren. Wij zijn namelijk van plan om dit tot aan de Raad van State aan te vechten.’’

Als Zeestad toch eerder een contract met een bouwer tekent, neigt dat volgens Schaap ’naar kwade opzet’. ,,Het is natuurlijk mogelijk dat een nieuw college het stadhuisplan volgend jaar toch afblaast. Er volgt dan ongetwijfeld een schadeclaim die in de miljoenen euro’s zal lopen. Onze stichting gaat onderzoeken of zo’n schadeclaim kan worden verhaald op de 21 raadsleden van de coalitie, die in februari 2019 voor de stadhuisplannen op Willemsoord hebben gestemd. Het kan niet zo zijn dat de Helderse bevolking hier voor moet opdraaien.’’

Volgens de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden zijn raadsleden niet hoofdelijk aansprakelijk voor democratisch genomen besluiten.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *