Bezoekers in het Rob Scholte Museum. Begin 2018 is het museum door de gemeente ontruimd.
GEORGE STOEKENBROEK
ZAAK-SCHOLTE Het veilingbedrijf zal de gemeente nu waarschijnlijk een fikse rekening sturen
Nu ook het Amsterdamse gerechtshof niet wil dat de kunstcollectie van Rob Scholte wordt geveild, moet de kunstcollectie van Rob Scholte waarschijnlijk weg bij veilingbedrijf BVA. Dat zal de gemeente Den Helder naar verwachting duizenden euro’s gaan kosten.
Delano Weltevreden
DEN HELDERDinsdag werd duidelijk dat het gerechtshof een veiling niet ziet zitten. Raadsheer mr. J.C. Toorman vindt dat de gemeente Den Helder en Rob Scholte een andere oplossing moeten zien te vinden voor het geschil.
Stadsadvocaat Ilse van der Poel heeft het hof verteld dat BVA de samenwerking met de gemeente wil beëindigen als de veiling opnieuw wordt geschorst.
Van der Poel: ,,Dit leidt tot duizenden euro’s extra aan kosten. Andere marktpartijen, zullen hogere courtages vragen waardoor de netto-opbrengst lager wordt.’’
Imming
Nadat het Rob Scholte Museum was ontruimd, is de kunstcollectie aanvankelijk opgeslagen bij Imming Logistics Fine Art in De Goorn. De gemeente had de kunstenaar tot 24 augustus vorig jaar de tijd gegeven om zijn schuld te voldoen of te vertellen hoe hij dat wilde doen.
Dat is volgens de gemeente niet gebeurd. Daarom hebben burgemeester en wethouders besloten de kunst openbaar te veilen. De collectie is toen overgebracht naar BVA in Amersfoort.
Daar zal het nu weg moeten. BVA was met de gemeente overeengekomen dat geen opslagkosten betaald hoeven worden als het veilingbedrijf de collectie mag verkopen. Het veilingbedrijf had al eerder gedreigd de samenwerking te beëindigen omdat de voorzieningenrechter de veiling steeds uitstelde.
Aangezien het Scholte niet lukte om zelf kopers voor zijn collectie te vinden, gaf de voorzieningenrechter de gemeente uiteindelijk toestemming om te veilen. Op 21 april wilde BVA daarmee beginnen. Het gerechtshof steekt daar nu echter een stokje voor.
Het veilingbedrijf zal de gemeente nu waarschijnlijk een fikse rekening sturen. Daar zullen behalve de opslagkosten ook de voorbereidingskosten voor de veiling in zitten.
Julia de Jong van BVA had woensdag nog niet officieel van de gemeente gehoord dat de veiling opnieuw niet mag doorgaan. Zij heeft nog niet gereageerd op de vraag of dat inmiddels is gebeurd.
De gemeente eist zo’n 550.000 euro van de kunstenaar. Daarnaast staat Scholte voor zo’n 375.000 euro in het krijt bij Friedberg & Mahn Advocaten uit Amsterdam, zijn vorige advocaten. Het Amsterdamse gerechtshof vindt dat de gemeente niet alleen naar het eigen belang moet kijken. Een veiling zou Scholte te veel schade berokkenen.
Besluit
Scholte heeft nu voorgesteld om zelf voor de opslag te zorgen, dan is de gemeente van die kosten af. Hij wil ook ruim de tijd om zijn kunstwerken te verkopen en zijn schuld af te betalen. Komende dinsdag nemen burgemeester en wethouders daar een besluit over.
Dit leidt tot duizenden euro’s extra aan kosten
Add a Comment