ANALYSE ’Dit hoofdstuk kan worden afgesloten’, zeggen coalitiepartijen. Dat klopt niet’
’Eindelijk is er een breedgedragen besluit over de plek voor een nieuw stadhuis. We willen voorkomen dat het weer een verkiezingsitem wordt’, zeggen de zes (overgebleven) coalitiepartners. Dit hoofdstuk kan dus worden afgesloten, vinden zij. Maar klopt dat wel? Het korte antwoord is: nee.
DEN HELDER Het Helderse stadhuis is al jaren een heet hangijzer in de politiek en bepaalt ook al jaren de verhoudingen in de gemeenteraad. Allerlei varianten zijn de revue gepasseerd. Het voormalige postkantoor bij het treinstation in het centrum was de gedroomde plek van een van de vorige coalities. Grote weerstand.
Oppositiepartij Stadspartij boekte bij de daaropvolgende gemeenteraadsverkiezingen een monsterzege: elf zetels. De partij was voorstander van renovatie van het stadhuis aan de Drs. F. Bijlweg.
Daar verzetten de plaatselijke vertegenwoordigers van de grote landelijke partijen zich vervolgens fel tegen. Plaatselijke bouwbedrijven zeiden ook dat het niets zou worden. Ook dit plan sneuvelde uiteindelijk.
Halter Bellevue in het centrum zou volgens bepaalde partijen een goede plek zijn. De grootste voor- en tegenstanders van alle mogelijke opties hebben elkaar in 2018 gevonden in de huidige coalitie. De Seniorenpartij is daar inmiddels uit gestapt. Willemsoord moet het worden, zei de coalitie van Beter voor Den Helder, VVD, CDA, PvdA, Stadspartij, Seniorenpartij en ChristenUnie.
De weerstand tegen dit plan is niet zuinig. Enkele argumenten: het is in strijd met het bestemmingsplan, de plek is slecht bereikbaar, allerlei kosten zijn niet meegenomen in de berekening, de nautische activiteiten op Willemsoord worden de nek omgedraaid.
Einde
Maar de coalitie houdt stand. Is ervan overtuigd dat deze stap moet worden gezet. Om de historische gebouwen op Willemsoord een goede invulling te geven, om de nautische hoek op Willemsoord te versterken. Maar vooral: om een eind te maken aan de slepende discussie over de plek waar dat stadhuis moet komen.
Behalve burgemeester en wethouders en de raadsleden van de coalitie zijn in Den Helder niet veel mensen te vinden die op de barricades springen om het plan te verdedigen. De politici stellen dat de burgers moe zijn van de slepende discussie en dat er een punt achter moet worden gezet. Voor- en tegenstanders beweren dat het merendeel van de burgers het met hen eens is. De tegenstanders kunnen handtekeningen laten zien van mensen die tegen zijn, de voorstanders willen geen onderzoek doen naar de mening van de inwoners van Den Helder.
Vergevorderd
In maart volgend jaar mogen de kiezers opnieuw vertellen welke partijen en politici hen in de gemeenteraad mogen vertegenwoordigen. Mogelijk is de transformatie van de gebouwen 66 en 72 al vergevorderd en zal het in de verkiezingsstrijd niet meer gaan over de vraag waar dat stadhuis moet komen.
Wat de coalitiepolitici vergeten is dat de stemmers zich volgend jaar wel kunnen uitspreken over de vraag of het wel zo’n goed idee was om Willemsoord als vestigingslocatie te kiezen. Kritische leden van de VVD waarschuwden hun partij onlangs in een publieke digitale bijeenkomst al.
Niet te verteren
Zij zeggen veel ontevreden leden te spreken die het niet te verteren vinden dat de keus voor Willemsoord niet aan hen ter beoordeling is voorgelegd.
Als de VVD achter het plan blijft staan zal de partij bij de volgende verkiezingen worden afgestraft, waarschuwt VVD’er Leo Bekker.
Een de grootste tegenstanders van het plan is CDA’er Dirk Reitsma. Hij ageert als bestuurslid van erfgoedstichting SBCE fel tegen het stadhuisplan waar zijn partij achter staat. Reitsma zegt veel CDA’ers te spreken die ’mordicus tegen’ het coalitieplan zijn. Hij twijfelt er niet aan dat ook het CDA bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen de rekening gepresenteerd krijgt.
Ook Beter voor Den Helder, de grootste fractie, heeft wat aan de achterban uit te leggen. De partij, net als de Stadspartij voorstander van renovatie van het stadhuis aan de Bijlweg, heeft zich volgens critici laten inpakken door het ’partijkartel’ van landelijke partijen waar de partij van Carlo Assorgia ooit tegen ageerde.
Rommelt
Binnen BvDH rommelt het ook. Commissielid Glen Krab stapte onlangs op, uit onvrede over de volgens hem onwrikbare houding van zijn partij met betrekking tot het stadhuisplan.
Directeur Jelle Loosman van scheepswerf Damen Shipyards Den Helder meldde onlangs dat het stadhuisplan ondernemers in Den Helder miljoenen euro’s gaat kosten. Zijn werf kan straks niet meer werken in dok 2 op Willemsoord, vreest hij.
Vanwege strenge milieu-eisen. Schepen zullen naar andere werven gaan, voorspelt hij. Onderaannemers gaan dat ook in hun portemonnee merken. Het gemeentebestuur kent zijn kritiek, maar wil daar niet naar luisteren zegt Loosman.
Inmiddels is het een week geleden dat Loosman zijn verhaal deed. Geen enkel collegelid of lid van de coalitie heeft tot nu toe geprobeerd om het doemscenario dat hij schetst publiekelijk te weerleggen. De werfdirecteur is moeilijk weg te zetten als schreeuwer. Zijn onderbouwde argumenten kunnen alleen worden weerlegd met goede tegenargumenten.
Negeren
Natuurlijk kunnen de verantwoordelijke politici het verhaal van Loosman negeren en denken dat het vanzelf overwaait. Dat zou niet slim zijn. Kiezers willen af van het nu opgeroepen beeld dat het stadhuisplan ondernemers geld gaat kosten. Dat het de lokale economie zal schaden en misschien banen zal kosten.
Politici die zulke plannen één keer maken, kunnen dat een volgende keer opnieuw doen, redeneren kiezers. Het stadsbestuur moet de inwoners duidelijk maken waarom de vrees van Loosman ongegrond is. En harde garanties geven dat Damen Shipyards Den Helder dok 2 op Willemsoord ongestoord kan blijven gebruiken als het stadhuis daar gevestigd is. Anders wordt dit verhaal bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen gebruikt tegen alle partijen die het plan steunen.
Delano Weltevreden
Add a Comment