’Stadhuis geluidswerend’

RAADSDEBAT Oppositie wil onderzoek naar effect stadhuis op werkgelegenheid

De architect heeft opdracht gekregen om het stadhuis zo te bouwen dat ambtenaren geen last hebben van geluid dat op Willemsoord wordt geproduceerd. Dat zegt wethouder Michiel Wouters.

Delano Weltevreden

DEN HELDERHet college was woensdagavond door D66, GroenLinks, PVV, Behoorlijk Bestuur en Senioren Actief ter verantwoording geroepen naar aanleiding van een interview in deze krant met directeur Jelle Loosman van Damen Ship yards Den Helder (DSDH).

Hij verwacht dat zijn bedrijf voor werk aan schepen niet langer gebruik kan maken van dok 2 op Willemsoord als daar een stadhuis is gevestigd. Dat gaat zijn bedrijf miljoenen aan omzet schelen, zegt hij.

Ook onderaannemers zullen het in hun portemonnee voelen als rederijen hun schepen naar werven in andere steden brengen. Loosman wacht ook anderhalf jaar op een hem beloofd vast aanspreekpunt op het stadhuis.

Wethouder Kees Visser trok het boetekleed aan. Hij verkeerde in de veronderstelling dat de belangen van DSDH behartigd werden in andere overleggen. Met DSDH is inmiddels contact opgenomen, zegt Visser. Hij benadrukt dat alle ontwikkelingen op Willemsoord gebeuren binnen bestaande wet- en regelgeving.

Het stadhuis is volgens hem niet geluidsgevoelig. ,,We zijn niet voornemens om in het vaarwater van bedrijfsactiviteiten van Damen Shipyards Den Helder en de Museumhaven te treden. We koesteren het maritiem cluster.’’

Eli Saliha voerde het woord namens Beter voor Den Helder. Hij zegt dat ook zijn partij zich zorgen maakt om de werkgelegenheid. Op foto’s in de krant zegt Saliha te hebben gezien dat Damen bij werkzaamheden aan Clipper Stad Amsterdam ’bewust of onbewust’ de arboregels overtrad. ,,Een werknemer had geen valbescherming.’’ De arbeidsinspectie zou het werk volgens hem meteen hebben stilgelegd als dit was opgemerkt. En als er een ongeluk was gebeurd, zou dat negatieve gevolgen hebben gehad voor het imago van DSDH. Opdrachtgevers zouden de Helderse werf dan mogelijk mijden.

’Schandalig’

D66, Behoorlijk Bestuur en Senioren Actief vinden het ’schandalig’ en ’beneden alle peil’ dat BvDH dit op een openbare vergadering meldt in plaats van naar Damen te stappen. GroenLinks vraagt zich af wat de aanval van BvDH te maken heeft met het onderwerp dat op de agenda stond.

De zorgen van de oppositie zijn niet weggenomen, zegt Marije Boessenkool van GL. ,,Ik heb geen enkele garantie aan het bedrijfsleven gehoord.’’

De aanvragers van de vergadering willen een onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de effecten van het stadhuisplan op de nautische werkzaamheden. De raad zou die uitkomsten serieus moeten betrekken in de discussie over de wenselijkheid van een stadhuis op Willemsoord, vinden zij. De coalitie en Gemeentebelangen verwierpen de motie. Fractievoorzitter Harmen Krul (CDA) zegt niet voor de motie te kunnen stemmen omdat alle belangrijke beslissingen over het stadhuis al zijn genomen.

Damen hield zich niet aan arboregels

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *