krant

Raad zet college aan het werk; laatste vergadering waarnemend burgemeester Nobel ‘Hulp nodig voor Digibeten’

Burgemeester en wethouders moeten er bij andere organisaties op hameren dat personen die niet digitaal vaardig zijn net zo goed moeten worden geholpen als mensen die wel goed met een computer overweg kunnen.

Delano Weltevreden

DEN HELDER Met die boodschap heeft de gemeenteraad wethouder Remco Duijnker op pad gestuurd. PVV en Senioren Actief wijzen er in hun motie op dat miljoenen mensen aan de zijlijn komen te staan, omdat steeds meer via internet geregeld moet worden.

Zij vinden dat er een loket moet komen waar deze mensen hun zaken kunnen regelen. Het college moet, aldus de motie, met onder meer zorginstellingen en banken om tafel gaan om na te gaan hoe een en ader geregeld kan worden.

Als signaal naar die andere organisaties vindt verantwoordelijk wethouder Remco Duijnker de motie prima. „Maar het is onuitvoerbaar. Elke organisatie heeft een eigen verantwoordelijkheid en een eigen beleid in het omgaan met doelgroepen.”

Buiten de boot

De gemeente zelf probeert er met de eigen dienstverlening wel voor te zorgen dat niemand buiten de boot valt, zegt hij. Waar het kan is de dienstverlening digitaal, waar het moet is het persoonlijk.

De raad nam echter geen genoegen met het standpunt van de wethouder dat de motie onuitvoerbaar is. Pieter Blank (PvdA) vindt dat het college elke gelegenheid moet aangrijpen om bij andere organisaties te pleiten voor de menselijke maat. Harmen Krul (CDA) stelt dat de gemeente er ook op een andere manier voor kan zorgen dat digibeten niet de boot missen.

Bijvoorbeeld door hen te leren hoe zij zich op internet moeten bewegen.

Ook Beter voor Den Helder, de partij van Duijnker, spoort hem aan om alles te doen om deze doelgroep te helpen. „We laten niemand achter”, aldus Carlo Assorgia.

Alleen VVD’er Rogier Bruin stribbelde tegen. Hij vindt dat de gemeenteraad de wethouder opzadelt met een onuitvoerbare motie. Duijnker moet wat hem betreft eerst voor de raad op een rij zetten wat wel en niet kan. De rest van de raad was het niet met hem eens.

De gemeenteraad van maandagavond was de laatste van Jeroen Nobel als waarnemend burgemeester van Den Helder. Hij trad op 30 september 2019 aan, na het vertrek van Koen Schuiling die burgemeester van Groningen werd.

Waardering

Harmen Krul, vicevoorzitter van de gemeenteraad, zegt dat de inwoners de brieven die Nobel in coronatijd aan hen richtte erg hebben gewaardeerd. „De deuren van Den Helder staan vanaf nu open voor de familie Nobel.” Locoburgemeester Kees Visser roemt de steun die Nobel aan anderen geeft, ook als het om privé-aangelegenheden gaat.

Trots

Nobel riep de gemeenteraad op vaker vooruit en minder vaak achteruit te kijken. „Sommige besluiten zijn lastig te verteren. Maar neem van mij aan: als zij eenmaal zijn uitgevoerd, ben je trots op wat gedaan is.”

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *