’Politiek, gun horeca rust’

ONDERNEMERS Hotelier doet beroep op raad om plan voor Willemsoord af te blazen

De gemeenteraad kan lokale horecaondernemers een grote dienst bewijzen door het plan voor een kleine honderd hotelkamers en drie restaurants op Willemsoord af te blazen. Dat zegt Tim Petter, eigenaar van Grand Hotel Beatrix.

Laat diepe wonden in onze sector eerst helen

Delano Weltevreden

DEN HELDER ,,Laat de diepe wonden die de horecasector door de coronacrisis heeft opgelopen eerst helen. Het zou van realiteitszin getuigen als de gemeenteraad een pas op de plaats zou maken en niet zou meegaan in een prestigeproject van Zeestad’’, zegt Tim Petter.

,,Er is totaal geen noodzaak voor. In de hotelwereld werkt het zo dat onderzoek wordt gedaan naar waar er markt is. Ik heb nog geen ondernemer gezien die geld in dat hotel wil steken. Maar sommige gemeenteraadsleden en Zeestad denken dat het wel een goed idee is en steken alvast geld in het maken van allerlei plannen. Dan is er dus sprake van oneerlijke concurrentie. Daar ben ik tegen.’’

Petter was geruime tijd voorzitter van de Helderse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland. Hij weet dat ondernemers, zeker in de sector, het nu ontzettend moeilijk hebben. Je kunt wachten op de faillissementen, daar is hij van overtuigd.

Daarom vindt hij het op z’n minst onhandig om nu een plan te lanceren voor zo’n honderd hotelkamers en meer restaurants op Willemsoord.

,,Ondernemers hebben het nu extreem zwaar en hebben hulp nodig. Er is wat financiële ondersteuning van de rijksoverheid, Den Helder kan financieel niet veel voor ondernemers doen. Dat begrijpen wij. Maar de gemeenteraad kan er wel voor zorgen dat het niet nóg zwaarder wordt.”

2024

Petter: ,,Onderzoekers verwachten dat de horeca in 2024 weer op een ’normaal’ niveau zal zitten. Den Helder loopt altijd een jaar of twee achter op zulke ontwikkelingen. Dan moet je dus niet met nieuwe bedrijven komen op het moment dat het weer een beetje aantrekt. Gun de ondernemers, die het nu zo ontzettend moeilijk hebben, rust.’’

De hotelier zat erbij toen Zeestad het plan De Kleine Werf aan de plaatselijke afdeling van KHN presenteerde. Petter werd niet vrolijk van het rapport. ,,Niet alleen vanwege de vele onjuiste conclusies en ongefundeerde aannames over de huidige situatie en de mogelijkheden in de toekomst, maar ook vanwege het schrijnende tekort aan realiteitszin en inzicht in het Helderse. Ondanks de ontzettend moeilijke coronatijd hebben wij 1.7 miljoen euro – voor eigen rekening en eigen risico – gestoken in de grondige renovatie van ons hotel.’’

Zuur

,,Dan is het zuur en symptomatisch dat in het rapport van Zeestad wordt gesuggereerd dat wij een driesterrenhotel hebben terwijl we al veertig jaar een viersterrenhotel zijn. En dat alleen hotelgasten gebruik mogen maken van onze wellnessfaciliteiten terwijl die faciliteiten ook al veertig jaar voor iedereen toegankelijk zijn.”

Tim Petter: ,,Dan vraag ik me werkelijk af wat er nog meer niet klopt aan dat rapport. En ik ga er van uit dat de objectieve leden van de gemeenteraad dit zich ook zullen afvragen.’’

Regio 4-5: Juist in tijden van crisis: investeren in betere jaren

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *