Markante paddenstoel wordt definitief gesloopt

Het definitieve ontwerp van Het Warenhuys, voorheen het pand van V&D.

ARCHITECTENBUREAU HAPPEL, CORNELISSE, VERHOEVEN❮❯

STADSVERNIEUWING 36 woningen boven V&D-pand, eind 2022 bewoonbaar

De kogel is door de kerk. Of in dit geval, door de paddenstoel. Het markante bouwwerk aan de Beatrixstraat in Den Helder verdwijnt definitief. In juni wordt het gesloopt. In het vierde kwartaal begint de bouw en wordt het voormalige V&D-pand getransformeerd tot winkel- en wooncomplex.

Delano Weltevreden

DEN HELDER De koepel, waarin vroeger een lunchroom was gevestigd, is een begrip in Den Helder. Menig Nieuwedieper heeft daar een maaltijd genuttigd. Directeur Robbert Waltmann van Woningstichting Den Helder/Helder Vastgoed zegt dat de paddenstoel te klein is om er, apart van het hoofdgebouw, bijvoorbeeld een zelfstandige (horeca)zaak of woning van te maken. Nog los van het probleem hoe dan de rolstoelvriendelijke toegankelijkheid, keuken en toiletvoorzieningen geregeld moeten worden.

Daarnaast zou het uitzicht van bewoners van de aangrenzende appartementen op de eerste verdieping ernstig belemmerd worden. Een woning in de paddenstoel zou bovendien een privacyprobleem opleveren, omdat bewoners zo in de naastgelegen woningen zouden kunnen kijken. En omgekeerd.

Dubbel gevoel

Waltmann heeft een dubbel gevoel bij het verdwijnen van het bouwwerk: ,,Aan de ene kant vind ik het jammer. De paddenstoel is voor Den Helder kenmerkend, net als de lange Jaap en de watertoren. Aan de andere kant ben ik blij, omdat het in de Beatrixstraat een sta-in-de-weg is voor een optimaal zicht op de watertoren.’’

Het complex, met winkels op de begane grond en woningen daarboven, gaat Het Warenhuys heten. De naam verbindt het heden met het verleden waardoor de historie van het pand nog vele generaties zal voortleven. Om dit ook visueel te maken overweegt Helder Vastgoed om in de centrale hal een grote foto van de opbouw van het pand met de koepel te hangen als herinnering van deze nostalgische tijd. Een knipoog naar het vroegere warenhuis V&D op die plek.

Woningen

Het nieuwe pand bestaat naast de winkelplint straks uit 36 sociale huurwoningen, dat is een toevoeging van 18 sociale huurwoningen op een prominente plek in het stadshart. De woningen komen in twee lagen boven de winkels en worden te zijner tijd aangeboden op Woonmatchkopnh.nl.

Helder Vastgoed is in gesprek met diverse partijen voor een plekje in de winkelplint. In het souterrain is plaats voor bergingen en krijgen Kunsthal 45 en de Kunstuitleen hun nieuwe onderkomen. Aan beide uiteinden van het gebouw komen ingangen die naar de kelder leiden. Een deel van de kelder is nog beschikbaar. Helder Vastgoed zoekt ook daarvoor nog kandidaten.

Met de sloop verdwijnt ook het kunstwerk van Leon Keer. Meer dan twee jaar konden bezoekers van het stadshart de levensgrote 3D-walvis, de reddingsboei en de bekende koffer aanschouwen. De kunstenaar wist dat het om tijdelijke kunstwerken ging, zegt Helder Vastgoed.

Het Warenhuys is ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau Happel, Cornelisse, Verhoeven. Ook de achterkant van het V&D-gebouw krijgt een volwaardige uitstraling, zegt directeur Waltmann. Daar komen onder andere de liften naar de woningen. Helder Vastgoed verwacht in het derde kwartaal te beginnen met de bouw. Naar verwachting kunnen eind 2022 waarschijnlijk de huurders en de winkeliers hun intrek nemen.

De paddenstoel is voor Den Helder kenmerkend, net als de lange Jaap en de watertoren. In de Beatrixstraat is het ook een sta-in-de-weg voor een optimaal zicht op de watertoren

Revitalisering

Het Warenhuys is onderdeel van de omvangrijke revitalisering die het stadshart van Den Helder ondergaat. Woningstichting en Helder Vastgoed trekken daarin samen op met de gemeente Den Helder en ontwikkelbedrijf Zeestad.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *