redding

Kan het strand zonder Reddingsbrigade?

VIJF VRAGEN AAN Jan Roelofsen van organisatie Strandexploitatie Noordkop

Zoals het er nu naar uit ziet, is er dit jaar geen Reddingsbrigade op het strand van Julianadorp en Den Helder. En als er één club op het strand hoort te zijn, dan is het die wel. Toch?

We vragen het aan Jan Roelofsen, de voorzitter van de Stichting Strandexploitatie Noordkop.

Deze stichting gaat na het beëindigen van de samenwerking met de Reddingsbrigade voor de veiligheid op het strand zorgen.

1 Jullie doen het niet echt goed hè, in de ogen van de Reddingsbrigade.

,,Ik was al bang dat dit zou gebeuren. Ik heb in het bestuur ook gezegd dat wij dit in de media altijd zouden gaan verliezen.’’

2 Omdat de Reddingsbrigade meer de ’gunfactor’ heeft dan jullie?

,,Wij zijn ook met hart en ziel bezig voor ons strand. Al tien jaar. We kunnen alleen maar met argumenten komen waarom wij de samenwerking hebben stopgezet.

Het belangrijkste daarin zijn de financiële eisen die werden gesteld. En ze kunnen niet meer voldoen aan de inzet van strandwachten in voor- en naseizoen. Ze hebben niet voldoende leden meer die dat kunnen oppakken.

Wij besteden nu extra aandacht aan het werven van strandwachten. En dat de Reddingsbrigade zegt dat ze nooit iets betaald hebben gekregen voor hun inzet, klopt niet. Strandwachten krijgen een vrijwilligersvergoeding.’’

3 Maar een strand zonder reddingsbrigade, dat kan toch eigenlijk niet? Dat is toch, zou je zeggen, onvoorstelbaar?

,,Er verandert niet zo veel. De veiligheid blijft gewoon gewaarborgd. Wij gaan zelf strandwachten opleiden voor het voor- en naseizoen en zetten daarvoor gekwalificeerde opleiders in.

Dat opleiden van strandwachten deden we al, samen met de Reddingsbrigade, voor het hoogseizoen. Dat is ook altijd een leuke samenwerking geweest. Wat er nu speelt is vooral een kwestie op bestuursniveau.

Leden van de Reddingsbrigade kunnen zich gewoon bij ons blijven aanmelden voor strandwacht. Iedere strandwacht gaat ook leren om met de boten om te gaan.’’

4 En die strandambulance dan? Die is eigendom van de Reddingsbrigade.

,,Die was eerst van ons maar is in 2019 aan de Reddingsbrigade gegeven. Wij betaalden het onderhoud, de benzine. Daar zijn we nu inderdaad mee gestopt. Die ambulance werd al heel beperkt ingezet. Wij gaan nu een fourwheeldrive aanpassen. Ombouwen tot een open wagen zodat er een brancard in kan.

De Reddingsbrigade heeft een tekort aan gecertificeerde chauffeurs voor de ambulance en de beschikbare chauffeurs zijn vaak ook dezelfde als de schippers voor de boten. Met als gevolg dat als er geen chauffeurs beschikbaar zijn, de ambulance niet rijdt. Wanneer dat gebeurde, zetten we al een eigen voertuig in. Strandwachten krijgen nu een 4×4 instructie. Met hulp van een militaire instructeur. We gaan ook nieuwe communicatieapparatuur bestellen.’’

5 Dat kost toch ook een hoop geld?

,,Wij zorgen dat er altijd geld is gereserveerd voor de toekomst en gaan niet bij de gemeente aankloppen voor extra geld. We maken ook kosten voor de nieuwe bewakingspost bij strandslag de Zandloper, dat is allemaal al rond.’’

Marischka de Jager

Handtekeningenactie

Nee, het strand kan niet zonder Reddingsdbrigade. Dat is in elk geval de tendens die rond gaat op social media: de teller van een handtekeningenactie voor behoud van de Reddingsbrigade stond maandagmiddag op 819.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *