beggarbedrijf

Gemeente houdt half miljoen in de zak vanwege baggerbedrijf

Delano Weltevreden

DEN HELDEREen half miljoen euro die was gereserveerd om afscheid te kunnen nemen van het samenwerkingsverband met de firma De Vries & van de Wiel, hoeft niet te worden aangesproken.

“Scheiding met bedrijf De Vries en van De Wiel valt goedkoper uit”

De gemeente Den Helder en de firma De Vries & van de Wiel zitten samen in baggerbedrijf Milieupark Oost op Oostoever.

Baggerbeheer BV

Het bedrijf van de gemeente heet Baggerbeheer Den Helder BV. De andere aandeelhouder in Milieupark Oost is Milieutechniek De Vries en van de Wiel.

Burgemeester en wethouders hebben vorig jaar besloten om uit dat samenwerkingsverband te stappen. De gemeente participeert sinds 1993 in Milieupark Oost. Het eens winstgevende bedrijf draait nu verlies. Met De Vries & Van de Wiel is afgesproken dat Den Helder een afkoopsom van 4,3 miljoen betaalt om uit het samenwerkingsverband te stappen.

De provincie is wettelijk verplicht om gesloten baggerdepots in beheer over te nemen. Daar is door Milieupark Oost een speciaal potje voor gecreëerd. Dat doelvermogen, zoals het wordt genoemd, is 930.000 euro groot en wordt door de provincie beheerd. De provincie vermoedde dat het bedrag niet voldoende zou zijn. Er zou mogelijk een miljoen euro bij moeten. Den Helder zou daarvan de helft moeten ophoesten.

Eind januari heeft de gemeenteraad de garantie gegeven dat die vijf ton er komt als dat nodig is. De provincie heeft inmiddels gezegd dat het geld niet betaald hoeft te worden.

’Goed nieuws’

Goed nieuws, zegt wethouder Kees Visser die over de gemeentelijke schatkist gaat. Omdat die half miljoen niet uitgegeven hoeft te worden, krijgt het vermogen van de gemeente om toekomstige risico’s op te vangen geen douw.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *