Eerste stemmen, controle!

REPORTAGE Containers gevuld met brieven, maar het gaat nog wel eens fout

Nancy Vos legt het nog één keer uit. Wanneer is een briefstem geldig en wanneer belandt een envelop op de stapel ’ongeldig’.

Helaas wordt die stapel met enige regelmaat aangevuld ondanks de uitgebreide uitleg.

Of schort daar wat aan?

Charlotte de Koomen

DEN HELDER In ploegen van twee zitten de tien werknemers van team dienstverlening, onder wie Nancy Vos, aan brede tafels op de zolder van het gemeentehuis aan de Kerkgracht. Ze zijn sinds oktober ook onderdeel van team verkiezingen.

Vandaag, zaterdag, is het de eerste dag dat de met de post opgestuurde briefstemmen worden gesorteerd. Ook kunnen deze dag briefstemmers fysiek hun envelop naar het gemeentehuis brengen.

Voorzitter van het team is Sylvia Bakker. „Mijn moeder stemt ook via de post en ik heb samen met haar gezeten”, vertelt ze.

„Ik vond het goed te doen, maar we waren natuurlijk wel met z’n tweeën, dat helpt. Er was een uitgebreide uitleg door middel van een formulier, plaatjes en er was ook een filmpje beschikbaar.”

Verwarrend

Nancy Vos snapt dat het voor ouderen verwarrend kan zijn. „Ze krijgen drie enveloppen, daar begint het al mee. Wat stop je in welke envelop. Ga je machtigen, zelf afgeven of per post?”

,,Ik heb zeker begrip voor die verwarring. Kijk, deze envelop is heel dun. Ik weet dus nu al dat alleen de stempas er in zit en niet het stembiljet. Ongeldig dus.”

Naast de tafels staan vijf grote grijze containers. Ze zitten vol briefstemmen. Van de 9.000 uitgegeven enveloppen is ongeveer een derde binnen. Zo af en toe wordt er een stapel uitgenomen en begint het teamwork.

Randgemeenten

Aan de tafel van Sylvia en Nancy leest de één het pasnummer op en controleert de ander of dit nummer voorkomt in het Register Ongeldige Stempassen, het ROS. „Ook de enveloppen van alle randgemeenten van Den Helder worden door ons gecontroleerd”, vertelt Nancy.

Sylvia vult aan: „Nu is het alleen het openen om de stempassen er uit te halen. De gesloten enveloppen met het stembiljetten tellen we natuurlijk vanaf woensdag pas.”

Poppenkast

Raymond van der Lagemaat, beleidsadviseur hoopt dat het bij dit ene jaar blijft. „Het is een enorme poppenkast. We moesten veel wijzigen, aanpassen en improviseren, maar het voordeel voor de zeventig plussers is natuurlijk wel aanwezig. Het is coronaproof.”

Beneden achter de servicebalie zit Sandra den Hoed. Zij ontvangt vandaag mensen die hun briefstem zelf op het gemeentehuis inleveren. Tot nu toe is nog niemand langsgekomen, maar de dag is nog jong.

Dinsdag

Op de website is over de openingstijden goed gecommuniceerd, daar kan het niet aan liggen. De stemmen die zaterdag en maandag binnen worden gebracht, worden dinsdag gecontroleerd.

Woensdag is de Kerkgracht geen stemlocatie..

Een dunne envelop houdt in dat er

“alleen de stempas in zit en niet het stembiljet. Ongeldig dus”

Locaties voor vandaag en morgen

Zeventig plussers kunnen hun stem nog langsbrengen op maandag en dinsdag tussen half acht ’s ochtends en negen uur ’s avonds in Julianadorp in het MFC ’t Dorpshuis, in Nieuw Den Helder in sport en zalencentrum de Draaikolk, Schouwburg De Kampagne in de Stadshal en in De Schooten in het gebouw van wijkbeheer.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *