’Drie restaurants extra op werf’

HORECA Een paar goede restaurants kan ’fastfoodstad’ Den Helder nog wel gebruiken

Drie restaurants moeten komen in de geplande nieuwbouw op Willemsoord. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van ontwikkelbedrijf Zeestad is uitgevoerd.

Den Helder kent volgens onderzoekers een opvallend laag aantal restaurants

Delano Weltevreden

DEN HELDER Het onderzoek is uitgevoerd door Bureau Stedelijke Planning. Het adviesbureau stelt dat Den Helder 25,5 horecavestigingen per 10.000 inwoners telt. Dat is iets hoger dan het landelijk gemiddelde (24,0) en nagenoeg gelijk aan die van vergelijkbare gemeenten (24,9). De gemeenten waarmee Den Helder is vergelijken zijn Bergen op Zoom, Delfzijl, Enkhuizen, Harderwijk, Hoorn, Terneuzen en Vlissingen.

Fastfood

Den Helder kent volgens de onderzoekers een opvallend laag aantal restaurants (5,6 vestigingen per 10.000 inwoners). De fastfoodsector is juist oververtegenwoordigd.

Zeestad heeft voor het gebied op Willemsoord tussen de plint aan de Weststraat en de gebouwen 51 en 62 het plan De Kleine Werf ontwikkeld. Dat plan omvat een hotel (55 kamers) met restaurant, wellness-, vergader- en congresfaciliteiten en een appartementencomplex voor kort verblijf (40 kamers). Op de achtste verdiepingen van dat gebouw moet een zogenoemde skybar komen. Een ander onderdeel van het plan zijn drie nieuwe horecagelegenheden.

Voor De Kleine Werf gaan de deskundigen uit van drie nieuwe restaurants. Die toevoeging noemen zij ’gewenst’. In Den Helder kunnen er nog wat restaurants bij, vinden zij. Vergelijkbare gemeenten hebben gemiddeld 1,3 vestigingen per 10.000 inwoners meer.

Omgerekend naar het huidige inwonertal kan Den Helder nu volgens hen acht nieuwe vestigingen hebben. In vergelijking met het inwonertal in 2030 zouden dat er zeven kunnen zijn. Als een restaurant zo’n 213 vierkante meter telt, zou er nu een uitbreidingsruimte zijn van 1700 vierkante meter (bruto). In 2030 zou dat iets lager liggen: 1400 vierkante meter.

Koninklijke Horeca Nederland afdeling Den Helder is door Zeestad geïnformeerd over de plannen. Voorzitter Ron Ippen zegt dat zijn organisatie niet staat de juichen. Zijn bestuur vindt dat er juist geen nieuwe restaurants moeten worden toegevoegd aan het aanbod op Willemsoord. Als er nieuwe restaurants bij komen, zal dat ten koste gaan van de bedrijven die er al zijn, verwacht hij. Hij wordt er ook niet blij van dat tientallen parkeerplaatsen worden opgeofferd voor het plan De Kleine Werf. Ontwikkelbedrijf Zeestad gaat ervan uit dat het hotel, het appartementencomplex en de nieuwe horecagelegenheden er in 2025 staan. In de gemeenteraad zijn diverse fracties, oppositie én coalitie, tegen het plan.

Regio 2-3: ’Markt bepaalt op een hotel levensvatbaar is’

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *