WILLEMSOORD Oppositiepartijen: stadhuis mag Damen Shipyards niet in de wielen rijden.
Behoorlijk Bestuur en Senioren Actief vinden dat een stadhuis op Willemsoord geen belemmering mag zijn voor werk dat Damen Shipyards Den Helder in dok 2 op de voormalige marinewerf uitvoert.
“College moet garanderen dat werk zonder hinder doorgaat”
“Paradepaardje mag niet uit de stad worden gejaagd“
DEN HELDER Beide partijen stellen dat in afzonderlijke schriftelijke vragen. De fracties zijn geschrokken van het doemscenario dat directeur Jelle Loosman van DSDH afgelopen weekend in het Noordhollands Dagblad schetste.
Als het stadhuis wordt gevestigd in de gebouwen 72 en 66 op Willemsoord, is het volgens directeur Loosman vanwege strenge milieu-eisen gedaan met werk aan schepen in dok 2. Dat gaat volgens hem miljoenen euro’s omzet schelen.
Niet alleen zijn bedrijf DSDH zal daar de dupe van worden, ook onderaannemers zullen een financiële veer laten, voorspelde hij.
Andere steden
Tot de verbeelding sprekende schepen zullen uitwijken naar scheepswerven in andere steden, vreest hij. Het dok wordt volgens Loosman waardeloos.
Behoorlijk Bestuur wil weten hoe het college gaat garanderen dat werk aan schepen in dok 2 ongehinderd kan blijven doorgaan.
Senioren Actief noemt Damen Shipyard Den Helder een paradepaardje van de Helderse economie. De fractie vindt dat het bedrijf of werk dat het bedrijf in Den Helder uitvoert, niet de stad uit gejaagd mogen worden.
Dat gebeurde namelijk met de firma Spaansen. Dat bedrijf moest op industriegebied Westoever stoppen met bepaalde werkzaamheden, omdat bewoners van de Boatex klaagden over geluidsoverlast. Spaansen verplaatste bepaalde werkzaamheden vervolgens naar Harlingen.
Jelle Loosman heeft ook verteld dat zijn argumenten op het stadhuis het ene oor in en het andere uit gaan. Van een anderhalf jaar geleden gemaakte belofte dat hij een vast aanspreekpunt zou krijgen is tot op heden niets terechtgekomen, liet hij weten.
Opheldering
Behoorlijk Bestuur en Senioren Actief willen van het college opheldering hierover.
De scheepswerfdirecteur zei verder dat er op de kade straks ook geen ruimte meer is voor de logistiek die te maken heeft met werk dat in het dok wordt uitgevoerd.
Als ambtenaren straks hun intrek nemen in de gebouwen 72 en 66 kunnen die panden niet meer gebruikt worden voor werkzaamheden, opslag en het onderbrengen van de bemanning van schepen.
BB vraagt het college om in overleg met directeur Loosman van Damen Shipyards Den Helder naar een oplossing voor deze problemen te zoeken.
Add a Comment